În prezent, vaccinarea este un instrument important pentru stoparea răspândirii pandemiei, reducerea supraîncărcării tuturor instituțiilor medicale din republică și permiterea tuturor lucrătorilor medicali să reia activitatea normală. Și, de asemenea, scăderea numărului de cazuri permite redeschiderea facilităților medicale pentru pacienții fără COVID.
Vaccinurile sunt printre cele mai mari progrese în sănătate și dezvoltare la nivel mondial. Vaccinurile au redus în siguranță flagelul bolilor precum poliomielita, rujeola și variola, ajutând populația și salvează mai mult de cinci vieți în fiecare minut - prevenind până la trei milioane de decese pe an, chiar înainte de sosirea la COVID-19. Dezvoltarea de vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente este un pas înainte în efortul nostru global de a pune capăt pandemiei.
Pandemia COVID-19 reprezintă o amintire sumbră a modurilor în care focarele de boală pot răsturna viețile și schimba mediul de trai a intregii lumi. Drept urmare, vaccinarea duce la schimbări pozitive, care vor crea condiții pentru reluarea activităților socio-economice și vor facilita libera circulație.
Inainte de a te vaccina, este bine să știi:
Cum funcționează vaccinurile COVID-19?
Vaccinurile funcționează prin imitarea unui agent infecțios - viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca boală.
În mod tradițional, aceasta permite sistemului nostru imunitar să își construiască o memorie prin care acesta recunoaște și lupta rapid înainte de a ne îmbolnăvi. Așa au fost concepute unele dintre vaccinurile COVID-19.
Alte vaccinuri COVID-19 au fost dezvoltate folosind noi abordări, care se numesc vaccinuri ARN mesager sau ARNm. Tehnologia vaccinului ARNm a fost studiată de câteva decenii. Nu conțin virusuri vii și nu interferează cu ADN-ul uman.
Vaccinurile COVID-19 sunt sigure?
Da, chiar dacă vaccinurile COVID-19 sunt dezvoltate cât mai repede posibil, trebuie să treacă prin teste riguroase în studiile clinice pentru a dovedi că îndeplinesc criteriile convenite la nivel internațional pentru siguranță și eficacitate. Numai dacă îndeplinesc aceste standarde, un vaccin poate primi validare de la OMS și agențiile naționale de reglementare.
Din cauza pandemiei globale, a existat o dimensiune mai mare a eșantionului de studiat și zeci de mii de voluntari au făcut un pas înainte.
Fabricarea vaccinurilor a avut loc în paralel cu studiile clinice pentru a accelera producția. Deși au fost dezvoltate rapid, toate vaccinurile COVID-19 aprobate pentru utilizare de către OMS sunt sigure și eficiente.
Fiecare din noi își face alegerea, dorește sau nu vaccinarea, însă un lucru important - nu trebuie sa uităm de cei din jur, de protecția tuturorm de stoparea răspândirii și grija reciprocă.
Scopul campaniei desfășurate de Asociația „Promovarea egalității Totale” este informarea despre vaccinarea voluntare a populației contra COVID-19.